Mamy 30 banków i ponad 2 000 ofert.
Z nami wybierzesz najlepszą.

Interesuje mnie

Porównaj

Jak założyć restaurację: poradnik

Jak założyć restaurację: poradnik

Podjęcie decyzji o otwarciu własnej restauracji może budzić wiele obaw. Gdy już się na to zdecydujemy, sprawdźmy, od czego zacząć i co robić po kolei.

Prowadzenie własnego lokalu wymaga dużego zaangażowania. Z drugiej jednak strony może przynieść wiele satysfakcji, jak również być opłacalnym biznesem. Pamiętajmy jednak, że jest to proces długotrwały i złożony, dlatego należy oprócz pieniędzy, uzbroić się w cierpliwość.

Rejestracja i inne niezbędne formalności

Po pierwsze czeka nas zarejestrowanie firmy. Należy wejść na stronę www.firma.gov.pl, tam wpisać wszystkie dane personalne oraz te dotyczące zakładanej działalności. Musimy to zrobić, aby wygenerować formularz CEIDG-1, który następnie należy przesłać lub zanieść do urzędu gminy. Nie da się uniknąć również odwiedzin w urzędzie skarbowym i ZUS-ie.

Przedmiot działalności

Zakładając przedsiębiorstwo, trzeba określić przedmiot działalności według Polskiej Klasyfikacji Działalności. Zawarty jest tam odpowiednio sklasyfikowany spis czynności, jakie może wykonywać firma.

Pieczątka i konto firmowe

Nie zapomnijmy o konieczności nabycia pieczątki, ponieważ będzie ona potrzebna do założenia konta firmowego. Co prawda na początku przedsiębiorca nie ma obowiązku zakładania rachunku firmowego, jednak należności i zobowiązania mogą być regulowane gotówkowo do kwoty 15 000 euro. Po przekroczeniu tego progu konto firmowe musi zostać założone.

US i ZUS

Urząd skarbowy odwiedzić musimy, aby wybrać formę opodatkowania i otrzymać REGON. Kolejną wizytę złożymy w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych. Osoba prowadząca działalność występuje jako płatnik oraz jako osoba ubezpieczona. Zgłoszenie osób ubezpieczonych, zarówno właściciela, jak i pracowników, wymaga przesłania do ZUS-u druku ZUA. Na zgłoszenie przedsiębiorca ma 7 dni. Chcąc zatrudnić pracowników, należy zgłosić firmę do Państwowej Inspekcji Pracy i do sanepidu.

Sanepid

Niezbędne jest uzyskanie zgody Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie kawiarni w wybranym lokalu. Należy złożyć odpowiedni wniosek, przeprowadzić inwentaryzację wraz z opisem technologicznym, złożyć plany architektoniczne pomieszczenia i jego danych.

Szczególne wymagania

Pamiętajmy o konieczności pozyskania specjalnych koncesji i zezwoleń na prowadzenie działalności. Według ustawy sprzedaż napojów alkoholowych może być prowadzona wyłącznie na podstawie zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta. Zezwolenia te są dość kosztowne, w zależności od rodzaju alkoholu:

  • 525 zł – gdy chcemy sprzedawać piwo oraz napoje zawierające 4,5% alkohol,
  • 525 zł – gdy chcemy sprzedawać napoje zawierające od 4,5% do 18%. alkoholu (z wyjątkiem piwa),
  • 2100 zł – gdy chcemy sprzedawać napoje zawierające powyżej 18% alkoholu.

Założenie restauracji to proces długotrwały. Przytoczmy tylko statystyki, które mówią, że w Polsce średni czas zakładania firmy w zależności od jej charakter i miasta, gdzie firma jest rejestrowana, trwa od 16 do 22 dni. Tyle potrafi zająć zgromadzenie wszystkich wpisów, zgód i pozwoleń.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możecie dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności".